HTML

Vilidzsi hírmondó

Egy átlagos falu ingyenes újságja - online.

Utolsó kommentek

  • PuZsu61: Mit olyan nehéz megérteni azon, hogy a garantált létminimumszintű alapjövedelmek rendszere nem te... (2014.01.17. 14:16) Az osztály bukása
  • térfél: Szerintem pedig: 1. Nem lehet a szegényeket sikeressé tenni azzal, hogy a gazdagabbakat kifosztod.... (2013.05.28. 16:26) Az osztály bukása
  • Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár: @Skodakék Fábia: Stimmt. A kommunizmusban nem a nyugdíjat, hanem az összes javakat vették el attól... (2012.10.25. 08:29) Falusi krónikák: A magyar beteg
  • Skodakék Fábia: Szegény Ede tévedett. Azt hitte kommunizmus van. A kommunizmusban viszont volt nyugdíja annak aki ... (2011.12.20. 16:39) Falusi krónikák: A magyar beteg
  • Mr. Waszabi: @Kőmíves Kelemen: hát, ez a rideg valóság. De csak az egyik arca. Én onnan nézem, hogy aki alkotni... (2011.12.18. 11:31) Falusi krónikák: A magyar beteg
  • Utolsó 20

falusi hírek online

2011.01.01. 12:03 KömKel

Falusi krónikák: Tüzijáték

Címkék: fikció krónika

 Zoli és a spanjai már december elején petárdázni akartak, csak akkor még nem volt mit. Megvették a kisboltban az összes gyufát, lekapargatták a foszfort, és azt gyújtogatták. Az égett szag megvolt, csak a hanghatás maradt el... Ellopkodták otthonról a porszivó porzsákokat, azt felfújták és durrantották el. Persze Tibike - a csapat lúzere - használt porzsákot tudott csak hozni, így felfújáskor letüdözött egy szobányi koszt, eldurrantáskor meg szépen beteritette a többieket is. 

Várták már az év végét, mindenki pénzt kért karácsonyra, hogy legyen miből petárdát meg tüzijátékot venni. Az volt a gond, hogy Tibike bátyja december 31-én lesz 18 éves, így a csapat csak akkor vehet legálisan cuccokat. Már előre beizzitották a szomszéd városban áruló tüzijátékost, aki zsíros hasznot remélt a kölyköktől. Szilveszter este 6 utánra igérte magát a patakpartra, gondolta hazafelé menet legalább megszabadul a maradéktól.


 

A srácok már délutántól ott fagyoskodtak a helyszínen, egymást túllicitálva ecsetelték, miket fognak csinálni a megszerzett petárdákkal. Hogy ne kelljen kézben cipelni hazafelé a sok cuccot, hoztak magukkal egy szánkót is, valamint Tibikéék németjuhászát, akire a szánhúzó kutya szerepét osztották.

Hat után pár perccel meg is érkezett az árus, szakadt Opel Omega kombiján, mögötte csúszkált tükörradiál gumin a megpakolt utánfutó. Kissé morcos volt, mert a nyakán maradt egy csomó áru, elbaszta az árakat, és a többség inkább a konkurenciát választotta.

Ráadásul akárhogy nézte ezeket a kölyköket, mindegyik 10-12 évesnek látszott. Előretolták az egyik srácot, aki a szódásüvegaljú szemüvegén keresztül pislogott bátortalanul, kezében egy személyigazolvánnyal. Elvette tőle, jól megnézte, majd visszaadta. Eléggé elmaradt a növésben a kiscsávó, nem csoda, hogy 18 éves létére kisiskolásokkal lóg... Tibike félájultan tette el a lopott személyit, közben még átfutott az agyán, hogy gondot fog okozni az alkoholos filccel rárajzolt szemüveg eltüntetése. 

A gyerekek zsibongva vették körül az utánfutót, be nem állt a lepcses szájuk. Viszont tele voltak lóvéval, így a kufár elviselte őket. Még arra is hajlandó volt, hogy a tiltott petárdákból is adjon nekik. Persze csak a kis zöldből, mert a piros MEGA nem való gyerek kezébe!

Addig kérlelték a kölykök, hogy legalább egyet had próbáljanak ki, míg belement. Begyújtotta a végét, és jó messzire hajította.

A háttérből egy test robbant ki, négy lába alatt csak úgy röpködött a hó. Döme a németjuhász futott az eldobott játék után. Még földet érés előtt elkapta, és boldogan rohant vissza a gazdájához. Kissé megzavarodott a szerteszét futó emberektől, ám meglátta gazdáját az utánfutó mellett, aki örömében még be is pisilt. Letette lába elé a játékot, boldog farokcsóválással várta a jutalom-simit.

Tibike előtt felcsillant a hőssé válás esélye, felkapta a még mindig sistergő petárdát, és eldobta. Sosem volt jó célbadobó, most is sikerült a feje feletti ágat eltalálnia, ahonnét a piros rudacska a szakadt ponyván keresztül egyenesen az utánfutóba hullott és felrobbant. A láncreakció beindult, és a pár száz méterre lévő faluban mindenki az utcára gyűlt, hogy lássák a tüzijátékot. Kicsit korai, de legalább idén van náluk is...

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://faluujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr32551927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mbenedek 2011.01.01. 17:27:14

Ez jó volt b@szod :)

szögyi (törölt) 2011.01.02. 15:09:13

Baszki, másnapos (vagy harmad?) fejjel ekkorát röhögni már törvénytelen.
süti beállítások módosítása