HTML

Vilidzsi hírmondó

Egy átlagos falu ingyenes újságja - online.

Utolsó kommentek

  • PuZsu61: Mit olyan nehéz megérteni azon, hogy a garantált létminimumszintű alapjövedelmek rendszere nem te... (2014.01.17. 14:16) Az osztály bukása
  • térfél: Szerintem pedig: 1. Nem lehet a szegényeket sikeressé tenni azzal, hogy a gazdagabbakat kifosztod.... (2013.05.28. 16:26) Az osztály bukása
  • Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár: @Skodakék Fábia: Stimmt. A kommunizmusban nem a nyugdíjat, hanem az összes javakat vették el attól... (2012.10.25. 08:29) Falusi krónikák: A magyar beteg
  • Skodakék Fábia: Szegény Ede tévedett. Azt hitte kommunizmus van. A kommunizmusban viszont volt nyugdíja annak aki ... (2011.12.20. 16:39) Falusi krónikák: A magyar beteg
  • Mr. Waszabi: @Kőmíves Kelemen: hát, ez a rideg valóság. De csak az egyik arca. Én onnan nézem, hogy aki alkotni... (2011.12.18. 11:31) Falusi krónikák: A magyar beteg
  • Utolsó 20

falusi hírek online

2013.05.28. 08:34 KömKel

Az osztály bukása

Címkék: fikció pénzügyek szocializmus

A faluban az iskolaigazgató elhatározta, tart egy kis pénzügyi ismeretek órát. Rengetegen jelentkeztek a "kurzusra".

Az első órák nyílt vitákkal kezdődtek, és az osztály jelentős része szerint az államnak igenis gondoskodnia kell arról, hogy egyenlőség legyen. Ne legyenek szegények, se gazdagok, legyen egyenlő alapon elosztás.

A diri azt mondta , OK , próbáljuk ki a tervet és majd meglátjuk kinek lesz igaza. Mától fogva mindenkinek az osztályzatát csak összeadjuk és egy átlag osztályzatot fog kapni mindenki a végén. Jó?
Így majd meglátjuk kinek lesz igaza a végén. Mindenki az osztályban beleegyezett. A legjobb az 5-ös és a legroszabb az 1-es osztályzat lesz.

Az első teszt után mindenki 4-est kapott. Így azok akik tudtak, mert sokat tanultak, reklamáltak, viszont aki kevesebbet tanult az meg örült az osztályzatnak.

A második teszt alkalmával a hallgatók akik az első esetben keveset tanultak, még kevesebbet tanultak, és akik először sokat tanultak, úgy gondolták, hogy akkor ők minek igyekezzenek és Ők is kevesebbet tanultak. Így a második teszt eredménye csak egy elégséges 2-es lett.

A harmadik teszt után mindenki elégedetlen volt, mert mindenki kevesebbet tanult és mindegyik a másikakat okolta az alacsony eredményekért. Tehát senki nem volt megelégedve és mindenki megbukott.

Ekkor az igazgató azt mondta nekik, hogy a szocializmus ugyan ilyen módon alapszik és azért fog az is megbukni. Mert ha a jutalom elég nagy, a szorgalom is nagyobb, hogy valaki sikeres legyen. De ha egy kormány
elveszi a jutalmat az igyekvőktől, hogy a lusta is jól járjon, senki nem fogja törni magát, ha Ő azért kevesebbet kap.

Tanulságok:

1. Nem lehet a szegényeket sikeressé tenni azzal, hogy a gazdagabbakat kifosztod.

2. Ha kapsz valamit amiért neked nem kellett dolgoznod, azért egész biztos valaki másnak kellett megdolgozni.

3. A kormány nem tud adni senkinek semmit, addig amíg azt valaki mástól el nem veszi először.

4. Semmit nem tudsz megsokszorosítani úgy, hogy először elosztod.

5. Mikor a nép fele úgy gondolja, hogy nekik nem kell dolgozni mert a másik fele úgyis eltartja. És mikor a másik fél rájön arra, hogy akármennyit dolgozik, a kormány a fizetésük felét arra költi állandóan aki nem csinál semmit. Ez a kezdete annak, hogy az a nemzet a bukás felé halad.

(a történet egy körlevél átirata)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://faluujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr885323300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2013.05.28. 16:26:04

Szerintem pedig:
1. Nem lehet a szegényeket sikeressé tenni azzal, hogy a gazdagabbakat kifosztod. (per pillanat az van, hogy a gazdagabbak sikeressé tétele érdekében kifosztja az állam a szegényeket - ez szép dolog?)

2. Ha kapsz valamit amiért neked nem kellett dolgoznod, azért egész biztos valaki másnak kellett megdolgozni. (per pillanat az egykulcsossal pl. havi sokat kapott - többlet munka nélkül a jómódú és bizony az eleve kiskeresetűnek emelkedtek a levonásai, vagyis a minimálbéresek kárán gyarapodott munka nélkül a jól kereső, aki semmit nem adott hozzá)

3. A kormány nem tud adni senkinek semmit, addig amíg azt valaki mástól el nem veszi először. (így van, per pillanat az orbán rezsim éppen ezt csinálja, amit elvesz a betegektől, a segélyezettektől, az iskolásoktól, a kutatástól, és a többi helyről... azt adja oda a saját oligarcháinak - pl. közgépes nyertesként elrabol mások elől szinte minden lehetőséget, hogy az állam kasszájából részesülhessen csakafidesz, csak a közgép - lsd. legfrissebben a dohánymaffia!)

4. Semmit nem tudsz megsokszorosítani úgy, hogy először elosztod. (hát ezt jó lenne bevésni az agyakba! - ez nagy igazság!)

5. Mikor a nép fele úgy gondolja, hogy nekik nem kell dolgozni mert a másik fele úgyis eltartja. És mikor a másik fél rájön arra, hogy akármennyit dolgozik, a kormány a fizetésük felét arra költi állandóan aki nem csinál semmit. Ez a kezdete annak, hogy az a nemzet a bukás felé halad. (így van! A jelenlegi politikai és gazdasági elit pontosan ezt használja ki: "úgy gondolja, hogy nekik nem kell dolgozni", mert az adónk felhasználásával is irtózatos pénzekre tehetnek szert. És bizony már rég rájöttek a szavazók, hogy a büdzsé java csakafideszre fordítódik, akik nem csinálnak semmit, emez szavazó pedig alig tud a saját jól megérdemelt fizetésének picurka hányadából megélni... az ország pedig valóban a bukás felé halad. Ez a kapitalista kizsákmányolás természete, főleg ha megspékeli egy kormány valami diktatúraszerű országirányító mechanizmussal. Nagyon nagy a kaki, valóban!

PuZsu61 2014.01.17. 14:16:51

Mit olyan nehéz megérteni azon, hogy a garantált létminimumszintű alapjövedelmek rendszere nem teszi egyenlőkké az embereket, nem szünteti meg a rivalizálást és a kitűnni vágyást, a többet akarást, csak a kiszolgáltatottságot szünteti meg azzal, hogy létbiztonságot ad, valamint elegendő tőkét ahhoz, hogy a "dolgozók szolgáltatásaira, a többre vágyók ötleteire legyen fizetőképes kereslet? :P
süti beállítások módosítása